Thursday, June 28, 2012

نیازهای ضروری مغز، برای سالم و توانمند زیستن کدام است


نوح آموز مغزي
دگرگوني و توانمند سازي مغز با روش نوح آموز                               
پِريا «شباب حسامي»

رژيم نوح آموز مغز مي‌گويد: كلماتي كه خداوند دربارة تغذيه به حضرت نوح فرمود، كامل‌ترين و عالي‌ترين نسخة تغذيه‌اي براي توانمند سازي و فعال سازي مغز انسان است. البته اين دستور كامل شامل همة جسم انسان مي‌شود منتهي در نوح آموز مغز، تأكيد نگارنده، به تأثير گذاري اين رژيم در ارتباط با مغز، هوشياري و تفكر است.
بر اساس علم جديد تغذيه، مغز براي سالم ماندن و افزايش كارايي خود، سه نياز حياتي دارد. اگر اين نياز‌ها به درستي و باندازة كافي پاسخ داده شوند، تضمين سلامت و بازسازي و فعال شدن مغز (البته صرفاً از جنبة تغذيه اي) تأمين مي‌شود. نياز‌هاي ضروري مغز، براي سالم و توانمند زيستن آن كدام است؟



نياز اول: مغز سالم، نيازمند بدن سالم است. اين را از قديم هم گفته‌اند و جديدي‌ها هم همچنان مي‌گويند. مشابهات آن هم در فرهنگ‌هاي مختلف، متعدد است مثل عقل سليم در بدن سالم، روح فعال در بدن فعال و هكذا. پس اولين نياز ضروري مغز و عقل و فكر سالم، بدن سالم است.
نياز دوم: آنتي اكسيدان هاست. در دومين شمارة نوح آموز دربارة آنتي اكسيدان‌ها با هم حرف زديم.اين‌ها مواردي هستند كه بطور خلاصه از پير و فرسوده شدن جسم انسان و طبعاً مغز او جلوگيري كرده و همچنين بر فعالسازي و بهبود فعاليت‌ها و ارگان‌هاي مختلف بدن، بطور تعيين كننده‌اي تأثير مي‌گذارند. فرق يك ماشين نو و كار نكرده با ماشيني كه سال‌ها كار كرده چيست؟ آنتي اكسيدان‌ها مي‌توانند ماشين كهنه و فرسودة جسم انسان را مجدداً به حالت اوليه نزديك كرده، تازه و نو كنند.
دانش مدرن تغذيه مغز هم، ادغان دارد، كه آنتي اكسيدان‌ها يكي از مباني حيات سالم و فعال مغز است.
آنتي اكسيدان‌ها همان طور كه از پير شدن جسم جلوگيري مي‌كنند سبب جلوگيري از پير شدن مغز هم مي‌شوند. بعبارتي، آنتي اكسيدان‌ها هم مغز را جوان مي‌كنند و هم موجب حيات دوبارة آن مي‌شوند. بدن انسان براي سلامتي خود به پروتئين احتياج دارد. نقش آنتي اكسيدان‌ها براي مغز مانند نقش پروتئين است براي بدن.
و سومين نياز: از ديدگاه متخصصان قرن اخير، امگا سه يكي از مؤثر‌ترين و مهم‌ترين نياز‌هاي مغز انسان است تا حدي كه در رديف يكي از نياز‌هاي ضروري آن قرار گرفته است. اين موضوع صرفاً به مغز ختم نمي‌شود، بلكه امگا سه يكي از نياز‌هاي حساس و چند جانبة كل جسم انسان معرفي شده است. در سال‌هاي اخير هم كتاب‌هاي زيادي در اينباره نوشته شده و موضوع تا جايي پيشرفته كه رژيم‌هاي استاندارد تحت عنوان امگا سه و با موضوعيت آن طراحي و در سطح بين المللي عرضه شده است.
رژيم نوح آموز، كامل‌ترين پاسخ ممكن را به اين سه نياز مغز كه البته سه نياز حياتي براي سلامتي كل ارگان‌ها بدن هم مي‌باشد، داده است. از آخري (كه خودش هم در حروف لاتين آخري است) شروع كنيم. از امگا سه.
امگا سه، نوعي چربي است كه مهم‌ترين و اصلي‌ترين منبع آن ماهي و غذاهاي دريايي است. خوب، خوردن ماهي و غذاهاي دريايي هم يكي از بارزترين وجوه توصية خداوند به حضرت نوح است و بنابراين يكي از پايه‌هاي رژيم نوح آموز محسوب مي‌شود.
در رژيم نوح آموز علاوه بر توصيه‌هايي كه به تأمين روغن‌هاي سازنده و مثبت منجر مي‌شود، اثري از چربي‌هاي ويرانگر و مضر ديده نمي‌شود. بياييد كمي وارد موضوع شويم.
نقش امگا سه براي مغز مثل نياز ماشين به روغن است. آن هم روغن مخصوص ماشين نه هر روغني. اگر بجاي روغن ماشين در آن روغن نباتي بريزيد، به اين مي‌گويند روغن ويرانگر. اين مي‌تواند پس از مدتي به ويراني ماشين شما منجر شود. اگر به جاي روغن‌هاي سازنده از روغن‌هاي مضر و تخريب كننده استفاده كنيد بدن شما فرسوده و تخريب خواهد شد. عكس موضوع هم درست است.
مغز انسان چرب‌ترين بخش وجود انسان است و حدوداً 60% آن از مواد چرب ساخته شده است. ملكول‌هاي چربي علاوه بر تعيين ميزان و تعداد ساخت عبور دهنده‌هاي (نروني) مغز قادرند هورمون‌ها و ژن‌هايي را توليد كنند كه به نوبة خود باعث مي‌شود مغز دچار ركود يا فعاليت شده و حتي خلق و خوي انسان را خوب يا بد كنند و به همين دليل اگر چربي وارد شده به بدن از نوع مخرب باشد، اينكار بيشترين تأثيرات منفي خود را بر مغز شما و بنابراين بر كاركرد‌ها، رفتار‌ها و خلق و خوي شما به جا خواهد گذاشت. ما عموماً بدترين چربي‌ها را به خورد مغز و بدن خود مي‌دهيم. چربي‌هاي اشباع شدة حيواني مانند چربي لبنيات و گوشت، اسيد‌هاي چرب ترانس مثل چربي غذا‌هاي كنسرو شده و غذا‌هاي سرخ شده، روغن‌هاي هيدروژنه مثل مايونز و مارگارين و روغن‌هاي گياهي امگا 6 مثل روغن آفتابگردان و ذرت. اين‌ها از جمله چربي‌هاي كم و بيش مضري محسوب مي‌شوند كه تأثيرات نامطلوبي را بر مغز و بدن بجا مي‌گذارند. هيچ يك از اين چربي‌ها در رژيم نوح آموز (توصيه‌هاي خداوند به نوح(ع)) وجود ندارد و برعكس، بهترين چربي‌هاي مورد نياز مغز و بدن در اين رژيم به وفور يافت مي‌شود. چربي‌هاي سازنده‌اي مانند، ٍٍEPA DHA اسيد لينوليك (كه هر سه تايشان شكل‌هايي از امگا سه هستند) و نيز چربي‌هاي اشباع نشدة تك مانند روغن زيتون از جمله روغن‌هاي سودمند و فعال كننده براي مغز و بدن مي‌باشند. تأثير اين چربي‌هاي سودمند و نيز تأثير مخرب چربي‌هاي مضر بر مغز به قدري است كه متخصصان تغذيه را در زمان ما شوكه كرده است. اين موضوع آنقدر مهم است كه يكي از متخصصان تغذيه اينطور نتيجه گيري مي‌كند:
«نوع چربي كه شما از هنگام تولد تا روز مرگ به مغز خود مي‌رسانيد، مهم‌ترين تصميمي است كه جهت رشد و شكوفايي يا مرگ و نيستي مغز خودتان اتخاذ مي‌كنيد» هر گاه مغز انسان از چربي‌هاي بد انباشته شود و يا با چربي‌هاي خوب تغذيه نشود، به تدريج توان و كارايي خود را از دست خواهد داد. در چنين وضعيتي غشاء خارجي سلول‌هاي مغزي و دندريت‌هايي كه براي ايجاد ارتباط بيشتر
 (و بنابراين افزايش كارايي مغز) بايد به اطراف كشيده شوند در جاي خود خشك مي‌شوند. حتي جريان شيميايي موجود در عبور دهنده‌هاي نروني، خشك شده و مقداري از مدار خود را از دست مي‌دهند … مغز انسان حتي در دورة كهنسالي هم مي‌تواند با تغذيه از چربي‌هاي سازنده و مثبت، مجدداً به بازسازي خود دست بزند و دوباره رشد كند.
موضوع چربي‌هاي مخرب و سازنده، بحث مفصل تري را مي‌طلبد كه ان شاء ا... در نوشتة ديگري هر چه عميق‌‌تر به آن وارد خواهيم شد. در آن صورت شما هر چه بيشتر مطمئن مي‌شويد كه كلامي كه خداوند به نوح(ع) فرموده است، چقدر كامل، همه جانبه و بدون نقض است.
اما خلاصه اينكه براي داشتن مغزي سالم، توانمند و فعال هر چه بيشتر از روغن‌هاي امگا سه (هر سه نوع آن) استفاده كنيد. بعبارتي مصرف ماهي (و روغن ماهي) و ديگر محصولات دريايي و همچنين سبزي‌ها را (كه داراي نوع زنجير كوتاه امگا سه هستند و بدن آنها را به زنجيرة بلند امگا سه تبديل مي‌كند) افزايش دهيد. روغن زيتون (و زيتون)، روغن كانولا و دانه‌هاي كتان را به روغن‌هاي مايع ديگر ترجيح دهيد (روغن كتان و كانولا مقدار زيادي امگا سه دارند) و در كنار اين‌ها از روغن‌هاي مضري كه به آنها اشاره كرديم، هر چه كمتر استفاده كنيد. بيشتر روغن‌هاي مايعي كه ما استفاده مي‌كنيم داراي مقادير زيادي امگا 6 مي‌باشند و امگا 6 يكي از قاتلان مغز و سلامتي انسان است مگر اينكه در نسبت درستي (با امگا سه) مصرف شود.
نياز دوم و سوم حياتي مغز، سلامت عمومي بدن و وجود آنتي اكسيدان هاست كه در مقالات قبلي كم و بيش مورد بحث قرار گرفته است.
بايد گفت كه رژيم نوح آموز از هشت طريق كلي و از ده‌ها مسير فرعي به سلامتي، توانمند سازي و افزايش كارايي جسم و ذهن انسان منجر مي‌شود كه در اين گفتار يا گفتار مشابه حداكثر مي‌توان، فهرست اين طرق را ذكر كرد چون باز كردن هر يك از آنها، جداً نيازمند نوشتن كتاب‌هاي متعدد است كه در تقدير بنده نيست. اما حداقل مي‌توان روش‌هاي كلي اين اثرگذاري را نام برد.
رژيم نوح آموز از طرق زير تأثيرات چند جانبه‌اي را بر سلامتي و توانمندي انسان بر جا مي‌گذارد:
1.    تأمين نياز‌هاي پروتئيني، چربي‌ها، هيدرات‌هاي كربن، آنهم از نوع خالص، زنده و طبيعي آن
2.    تأمين كامل ويتامين‌ها و مواد معدني از نوع خالص، طبيعي و با كيفيت آن
3. تأمين روغن‌هاي سازنده و فعال كنندة مغز و جسم و رعايت نسبت متعادل و ترميم كنندة روغن‌هاي امگا سه و امگا شش
4.   اشباع بدن از انواع متخلف و مورد نياز آنتي اكسيدان‌ها (عوامل جواني و سازندگي بدن)
5.   فراواني فيبر گياهي بعنوان يكي از عناصر پر اهميت در فعاليت طبيعي جسم
6.  تعادل قند خون و تغذيه بدن با قند‌هاي مثبت (موضوع تعادل قند آنقدر مهم است كه بعضي از دانشمندان علت اصلي پير شدن انسان را، به هم ريختگي تعادل قند خون مي‌دانند)
7.  نوع تركيب بسيار سازگار و مكملي مواد غذايي با همديگر (اين مواد حالتي تمام كننده و پوشش دهنده براي همديگر داشته و تلفيق آنها داراي بيشترين هماهنگي ممكن است)
افزايش انرژي بدن و صرف اين انرژي در امور حياتي مورد نياز بدن (مانند مصرف انرژي براي دفع مواد سمّي، توكسين‌ها و تفاله‌هاي كشنده از بدن)

No comments:

Post a Comment